Ze moet nog benoemd worden als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, maar centrale bankier Janet Yellen doet de harten van beleggers al sneller kloppen.
De Europese beurzen toonden donderdag herstel na twee verliesbeurten op rij. De hernieuwde hoop op voortzetting van het steunbeleid in de Verenigde Staten zorgde voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam vielen de kwartaalresultaten van Ahold tegen.
,,Het is een lekker dagje op de beurzen. De schrik van de afgelopen dagen is weer uit de markt. Het is wachten op wat Fed-vicevoorzitter Yellen gaat zeggen, maar uit haar vooraf gepubliceerde toespraak blijkt dat ze voorlopig nog niet over steunafbouw denkt. In Amsterdam waren de resultaten van Ahold onderliggend wel goed, maar de markt reageert negatief. Ook sleept BAM zich door de malaise in de bouwmarkt heen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 394,46 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 606,25 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,9 procent bij.
Hoorzitting nieuwe Fed-baas Yellen
Toekomstig Fed-voorzitter Janet Yellen zal donderdag tijdens een hoorzitting over haar benoeming betogen dat de Amerikaanse economie nog altijd onder de maat presteert en zal moeten verbeteren, voordat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid kan gaan afbouwen. De huidige vicevoorzitter van de Fed lijkt daarmee vast te houden aan het beleid van de centrale bank om de economie te blijven stimuleren, totdat de werkloosheid flink is gedaald.
Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie in het derde kwartaal onverwacht met 0,1 procent is gekrompen. De Duitse economie groeide conform verwachting met 0,3 procent. Nederland liet een groei zien van 0,1 procent en liet de recessie achter zich.
Koers Ahold krijgt tik
Ahold wist niet te profiteren van het positieve beursklimaat en stond met een min van 3,5 procent onderaan de AEX. Het supermarktbedrijf heeft in het derde kwartaal de omzet zien teruglopen. Ook de operationele winst daalde flink. SBM Offshore was de grootste stijger met een plus van 2,1 procent. De maritiem dienstverlener heeft het orderboek zien groeien naar een nieuw recordniveau van 24,4 miljard dollar.
In Frankfurt leverde RWE 7 procent in. De Duitse eigenaar van de Nederlandse energieleverancier Essent verwacht dat de resultaten volgend jaar ,,aanzienlijk'' lager zullen uitpakken vergeleken met dit jaar. Om de kosten te drukken, schrapt het bedrijf 6750 van de in totaal meer dan 67.000 banen.
De euro was 1,3434 dollar waard, tegen 1,3450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,81 dollar per vat. Brent werd 0,5 procent duurder op 107,66 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl